Till festen

Catering innebär att man beställer färdig mat till ett sammanhang då det av olika skäl inte fungerar att laga mat själv, samt att platsen man är på inte heller har egen restaurang. Cateringföretagens kundkrets domineras kraftigt av företagskunder vanligen, då det erbjuder en smidig lösning när de anställda behöver fokusera på sitt arbete. Man behöver catering för allt från kaffe och fralla under morgonmötet eller lunch med kunderna i sammanträdesrummet till kompletta paket med frukost, fika, lunch och middag för konferensen.

Det som utmärker catering som tjänst är att det inte bara handlar om mat. Få vill plocka fram sladdriga papptallrikar och plastbestick, så oftast ingår porslin, bestick och glas som av cateringbolaget lämnas rena och hämtas tillbaka smutsiga. Ofta behövs speciella containers för maten som håller den varm. Man ska kunna leverera linnedukar, dekorationer och eventuellt duka upp vackra buffébord. Inte sällan önskar också kunden serveringspersonal vilket ju också ska kunna förmedlas. Catering handlar inte bara om att kunna laga bra mat även om detta förstås är kärnan i verksamheten. Ibland kan cateringbolaget även hjälpa till med fyrverkeri, musik, artister och vad man nu kan önska sig till sitt event. Cateringföretagen kräver vanligtvis att man är minst 10 personer som ska äta, och bolagen hanterar ofta upp till 1000 deltagare.

Som privatperson är ju catering inte aktuellt på daglig basis, men det är en del tillfällen i livet där det definitivt kan vara ett mycket intressant alternativ. De sammanhang, då man har flest gäster samlade, är kanske bröllopet eller 50-årsfesten. Vid catering kan du ju också välja ta in ditt eget vin, något som ofta inte tillåts på restauranger. Beroende på karaktär på event har man ett brett utbud att välja från, till exempel plockmat, kanapéer, smörrebröd, smörgåstårta, bufféer, frukost, fika, färdiga lunch- eller middagsrätter och så vidare. Räkna med att hamna strax under 100-lappen per person för exempelvis smörgåstårta, smörrebröd eller enklare typ av lunch. För bufféer (finns i flera olika och spännande teman), mer avancerad lunch eller middag; räkna med 150 - 300 kronor per kuvert. Kostnad för hyra av porslin, personal, leverans etcetera tillkommer, men catering är ofta ett prisvärt alternativ med god matkvalitet när man är många.